VVF Spyridon

Utvärdering av

Vibram Fivefingers Spyridon

 

Vikt: 195 g per sko, stl 42

Drop: 0 mm

 

Dessa skor är väldigt lika Treksport W i passform och känsla. Jag använder en något mindre storlek än min vanliga skostorlek för att på en tight passform.

Spyridon är utrustad med en rock plate i hålfoten som Treksport saknar. Detta gör att det är ganska stor skillnad att springa med Treksport gentemot Spyridon. Plattan skyddar effektivt mot genomtramp av vassa stenar och grenar i hålfoten. Något som jag haft lite problem med mina Treksport. Efter ett litet tag vågar man lita på att plattan skyddar och kan springa mer aggressivt.

Mönstret är helt annorlunda mot Treksport. Jag gillar mönstret som påminner om ett mountainbike däck, (Jag hörde av mig till Vibram via mail och efterfrågade just detta, hoppas att jag bidragit ;) ). Greppet är otroligt bra på de flesta underlag. Dobbarna är ganska grunda, men i och med att foten flexar mycket bättre än med en hel sula blir markkontakten bättre och därmed greppet väldigt bra. Just att var tå har sin egen sula gör att man jobbar mer med trårna när man springer terräng med fivefingers. Det märks särskillt tydligt i tekniska uppförsbackar och i lera. Med motsvarande mönster på en vanlig sko hade greppet varit betydligt sämre.

Lästen i Spyridon är mer slitstark än hos Treksport. Mina Treksport har gått sönder i tyget mellan tårna men det problemet syns inte hos Spyridon. Två andra problem har dock uppkommit på Spyridon som jag inte märkt på Treksport. Sulan släpper i kanterna från lästen och innertyget på innerskons sula släpper. Att innertyget släpper från sulan är det största problemet eftersom det samlas grus och skräp under innersulan som är väldigt svåra att få bort.

När det gäller VFF så är dessa skor mina favoriter.

/Daniel