Altra Superior 2

Utvärdering av

ALTRA SUPERIOIR 2

Vikt: 276g per sko vid storlek US 11, EU45

Drop: 0mm

 

När jag upptäckte dessa skor på Naturkompaniet blev jag riktigt glad. Jag hade aldrig sett Altra innan och blev väldigt imponerad av design och funktion. Detta är verkligen en ultra-trail sko. Skon har en väldigt rak och bred tåbox som ger gott om utrymme för tårna. Men man har ändå lyckats få till en bra passform runt mellanfot och häl. Lästen är förstärkt framme vid tårna för att klara av lite tuffare tag i terräng. Plösen har har en bälglösning i stretchmaterial för att inte skräp ska leta sig in i skon. Området runt vrist och häl har lite mer backing (vaddering) än vad man vanligtvis hittar hos terrängskor, vilket hjälper till att hålla tätt runt vristen, så att man inte får så mycket skräp i skon.

Mönstret i sulan är väldigt grunt och också ganska glest. Men jag upplever ändå greppet som bra. Det finns sex utskurna partier i sulan som jag tror är tänkt att tjäna som en del av mönstringen och även för att spara vikt. I dessa partier samlas lätt lera och jord, jag är inte övertygad om att de fyller någon funktion som mönstring. Sulan har ganska bra dämpning och skon upplevs som ombonad. Skorna ger ändå bra feedback från underlaget och jag tycker att skon känns stabil och med bra respons. Sulan har ingen rockplate men med skon följer en extra innersula som är tänkt att placeras under ordinarie sula om extra skydd för fötterna behövs. Jag har dock aldrig känt att jag har haft behov av extra skydd i sulan. Jag är mer orolig för att den extra sulan ska orsaka blånaglar på stortårna iom att innersulan lyfts ytterligare några millimeter.

I branta och tekniska utförslöpor tycker jag att framfoten kanar runt lite väl mycket. Detta är följden av den breda och rymliga tåboxen. Foten åker då även framåt mot skons framkant och det är därför viktigt med rätt storlek ( något större än vanligt).

En väldigt smart feature på skon är den kardborre som sitter på hälkappan. Den är till för att fästa en gater (damask) på skon. Tillsammans med att man har dragit ut sulan för att skydda att damasken åker upp är det en smart och effektiv lösning. Ofta är det just i hälen som damasken åker upp och skräp/snö kommer då in i skon.

 

Fördelar:

Skon har bred och rak tåbox. Smart lösning för gaters.

 

Nackdelar:

Lite väl sparsam mönstring i sulan.

 

Sammanfattning:

En sko utan drop, bred tåbox och med lite mer dämpning för långa distanser. Skon känns lätt och smidig på foten vid löpning och ger bra respons från underlaget men ger ändå gott skydd.

 

/Daniel