Brooks

Utvärdering av

BROOKS PURE GRIT 2

 

Vikt: 283 g per sko

Drop: 4 mm

 

Brooks Pure Grit 2 har en ”ninja tå” för att få lite bättre barfotakänsla (vilket såklart är ren design utan funktion) och en nyutvecklad sula som ska ge bättre grepp än föregångaren, som fått dåliga recensioner för bristfäligt grepp. Ett resårband hjälper skon att sitta tight runt foten, men begränsar möjligeten att knyta skon lite lösare. Plösen är vettigt konstruerad med endast en lös sida. Detta begränsar att skräp kommer in i skon samt att det minskar risken för att plösen hamnar fel, vilket kan ge skavsår.

Pure Grit 2 är inte en sko jag skulle kalla barfotasko. Skon är ganska tung, klumpig och stor. Den har dessutom mycket dämpning även om den inte har så mycket drop. Sulan sticker ut ganska mycket utanför lästen vilket gör att man lättare stukar fötterna i teknisk och ojämn terräng. Jag märker ofta att jag skrapar i ena foten mot andra benets insida vid passager som är lite trånga för fötterna. Jag tror detta kan bero på att sulan är ganska bred. Skon lämpar sig därför bäst på motionsanläggningar, grusväg och asfaltstransporter eller om man behöver en snällare sko för att spara fötterna lite.

Mönstret i skorna är inte heller så bra, ganska grunda dobbar i ett rombmönster där lera lätt fastnar. Greppet är inte riktigt vad jag förvänta mig hos en trailsko. Jag halkar till eller snubblar oftare än i andra skor. Men det kan delvis bero på den dåliga markkänslan som försämrar återkopplingen med underlaget.

Jag tycker ändå att det som talar för denna sko är slitstyrkan. Skorna har hållt väldigt bra. Lästen består av en del pålimmade paneler som hjälper till att minska slitaget. Men skon har fortfarande bra luftning och fungerar hyffsat bra varma sommardagar. Jag har dessutom använt dem en del vid skobyte på ultralopp om jag känt att fötterna tagit mycket stryk.

 

/Daniel