IceBug Phyto2 Bugrip

Utvärdering av

Icebug Phyto2 BUGrip

 

 

Vikt: 350 g per sko

Drop: 5 mm

 

Phyto2 är en tung metalldubbad sko, ämnad för vinterunderlag. Lästen i skon är grov och tät och värmer bra med en tjockare socka. Skon känns genuin och välgjord. Men för att få skon att passa har jag fått trycka ut materialet i stortåns framakant med hjälp av en värmepistol och skaftet på en skruvmejsel. Det gav lite bättre utrymme men blev ändå inte tillräckligt bra.

Jag springer vanligtvis i ultralätta och supertunna terrängskor. Därför blir kontrasten ganska stor när jag sätter på mig mina Icebug Phytos. Att springa i Phyto2 är som att springa i träskor i jämförelse. Skon känns klumpig och tung och den höga markhöjden i kombination med den breda sulan gör att jag ofta trampar snett. Metalldobbarna gör givetvis att greppet är otroligt bra och skorna fungerar utmärkt även om det inte är is ute. Man har fin kontroll på hala rötter, spänger och hala hällar.

I ett försök att få lite känsla i de annars ganska (enligt mig) klumpiga skorna så har man gjort sulan mjuk. Detta resulterar i att man känner dubbarna när man springer och vassa stenar och rötter kan kännas allt för tydligt genom sulan. Kombinationen av en grov och styv läst och en mjuk och oskyddad sula är suboptimal. Jag stör mig ofta på snedtramp och genomtramp. Jag hade gärna sett att man haft en rockplate i sulan och gjort lästen smidigare.

Eftersom skon är tät så dränerar den vatten dåligt om man väl får in vatten i skon, så man får se upp var man sätter fötterna.

Skorna funkar utmärkt för för vinterlöpning, förutsatt att man håller sig på de lite större stigarna eller motionsspåret. För obanad terräng har Icebug andra skor som funkar bättre.

 

 

 

 

/Daniel