La Sportiva Anaconda

 

Vikt: 288 g per sko, stl 42

Drop: 4 mm

Sultjocklek häl 18 mm

Sultjocklek Fram 14 mm

 

 

Inköpet/Bakgrund

Efter att ha börjat experimentera med andra skomärken från att ha varit en Salomonlöpare i många år, blev mötet med La Sportiva en fullträff direkt. Jag hade då gått från bl.a.. Salomon XT-Vings, till Speedcross för att sedan börja förändra mitt löpsteg mot mer framfotalöpning. Ny i löpsteget så överdrev jag detta och befann mig långt upp på tå mest hela tiden. I samband med detta så uppgraderades skogarderoben med ett par Inov-8 X-talon 212 och ett par New Balance Minimus Trail. Detta betalade sig med en långvarig skada i form av Plantar Fasciit och det tog mig över ett år att bli kvitt från skadan.

Efter att sakta ha återhämtat mig i ett par Salomon Speedcross så bestämde jag mig för att åter gå mot ett par skor med mindre dämpning och lägre drop då jag fått smak för den grymma löpkänslan som mar får i ett par sådana skor. Efter mycket googlande så föll valet tillslut på ett par La Sportiva Anaconda som inhandlades i maj 2014. Att valet föll just på dessa berodde dels på att den tekniska specifikationen stämde med det jag sökte men förmodligen en del på, det i mina ögon, grymma utseendet. En lägre sko har också resulterat i att jag numera nästan aldrig trampar snett i skogen vilket jag ofta gjorde i skor med lite högre sula.

 

Passform och storlek

Passformen är helt i min smak, lagom tight utan att klämma (Snug Fit på engelska). Skon har också en rejäl skålning för hälen, i vilken man har lagt på ränder med greppmaterial, för att minska eventuellt glapp. Jag tycker att skon verkligen har en fantastisk passform.

Min högerfot mäter 27,5 cm och mina Anaconda är storlek 42,5. På sommaren springer jag i mediumtunna löpstrumpor och får då dra åt snörningen lite tightare, men i de flesta fall väljer jag strumpor i merinoull som är något tjockare än vanliga löparstrumpor och då är passformen i mitt tycke helt perfekt.

 

Prestanda

Jag har nu avverkat ca 70 mil i skorna och löpkänslan är fortfarande densamma. En lite spricka Har uppstått i tyget på framfoten i anslutning till delningen mellan gummi och tyg. Om det är materialet som gett upp eller någon sten på Hornindal rundt som orsakat detta är svårt att avgöra.

Då man löper i stenig terräng vid temperaturer över +15 C, märker man att de 6 mm höga Dobbarna tillverkade i ett mjukt gummimaterial biter väl. Skon är helt enkelt gjord för bergslöpning!

 

Vid min senaste löptur på steniga Bruksleden var det blött och temperaturen var runt +2 C, och då kändes de som att greppet inte riktigt var detsamma. Detta kan bero på att gummit är tillverkat för något högre temperaturer. Jag beslutade då att det var dags att komplettera med

lite dubb till vintern, och nu sitter det nio stycken Bestgripdubb i vardera sko. Skon har en rockplate inlagt i mellansulan som skyddar foten väl vid steniga löpturer.

 

Hög löpkänsla innebär för mig att man har god kontakt och ligger nära underlaget. Detta tycker jag att Anaconda ger då skon är ganska tunn och inte erbjuder så mycket dämpning. Detta gör att mina fötter kan kännas lite ansträngda om man springer distanser över två mil.

Sammanfattning

 

Jag anser mig själv ha ett par typiska normalfötter storlek 42. Jag har alltid trivts i ett par Salomonskor, särskilt mina sista två par Speedcross. Efter att först skaffat mig ett par La Sportiva Helios som promenad- och asfaltskor så föll valet av nya terrängsskor även på La Sportiva. Jag kommer att använda denna sko året runt, möjligtvis komplettera med en damask till kommande vinterlopp. Jag är glad att jag gav detta märke, som inte är jättestort i Sverige, en chans då det hela tiden kommer nya och spännande modeller anpassade för oss som vill flyga fram genom terrängen.

/Chrille

 

Hälsning från Josefin

 

La Sportiva var sponsor för premiärupplagan av TOM, och jag passade på att införskaffa mig ett par Anakonda efter att ha sprungit uteslutande i Salomons SpeedCross i terrängen under många år. Jag var ute efter en lättare sko, med lägre drop och högre löpkänsla. Och det fick jag! Jag fullkomligt älskar mina Anakonda! Bra grepp, drenerar väl och sitter som en smäck på min ganska smala fot. Fötterna får jobba - om du som jag går från ett par ganska mjuka, dämpade skor till Anakondan är mitt råd att öka sträckorna succesivt, trots att du inte kommer att vilja snöra på dig några andra skor än dessa när du väl provat. Ha så kul!

/Josefin

 

Anaconda kompletterad med 9 st. Bestgrippdubb

 

Utvärdering av

LA SPORTIVA Anaconda