Mitzuno Wave Evo Ferus

Utvärdering av

Mizuno Wave Evo Ferus

 

Vikt: 230 g per sko, stl 42

Drop: 0 mm

 

När jag plockade skon ur lådan fick jag en riktigt bra och genuin känsla. Jag var lite förvånad över att Mizuno kommer med en lös innersula. Flera minimalistiska barfotaskor jag äger eller har provat har inte har en lös innersula, vilket är något jag föredrar. Skon har en bred läst som passar mina breda fötter bra. På min första trail run i skorna (ca 10 min senare) blev jag verkligen förvånad över hur bra greppet var. Eftersom mönstret i sulan är ganska snällt och inte så aggressivt, hade jag väntade sämre grepp. Men skorna gav bra grepp på vått trail och klippor. De håller även på vått gräs. Men greppet på rötter, spänger och hal sten greppet är mindre bra, för att inte säga uselt. För att vara en barfota sko har Mizuno Wave EVO Ferus fått en del dämpning. Lite av markkontakt går förlorad. Delvis till följd av den extra sulan. Jag har fortfarande ganska bra markkontakt och kan tryggt köra på i riktigt tekniska downhillpassager utan att känna mig osäker på att mina fötter kommer att halka, snubbla. Jag har inte heller haft några tendenser till att stuka mig, vilket jag tror beror på den låga profilen.

Lästen i skon är riktigt, riktigt bra. Jag har haft svårt att hitta skor med bra passform. Jag har en ganska bred fot med en rak stortå. De flesta skor slutar för tidigt och börja vända sig inåt för tidigt. Resultatet blir att min stortå slår i innre framsidan av skon. Det är lite förvånande att inte fler skoföretag har noterat detta, eftersom barfotalöpare får en bredare fot och en starkare och mer framåtriktad stortå. Det känns som om man skapar barfotaskor för icke barfota fötter...?

Snörning kommer mycket nära stortån och kan vara ett friktionsproblem. Om snörning vände utåt på skon skulle detta kunna avhjälpas.

Efter att ha sprungit mycket i skorna märker jag att det bikaksformade materialet i lästen slits ut väldigt fort. Lite väl fort kanske. Jag trodde skon skulle hålla bättre.

Skon har dessutom ingen rockplate, något som skyddar foten för genomtramp av vassa pinnar och stenar. Det gör att skon känns väldigt mjuk och man blir lite trött i fötterna på långa rundor.

 

/Daniel