NB Minimus Zero 2

Utvärdering av

New Balance Minimus Zero 2

Vikt: 274g per sko vid storlek 10,5US 44,5 EU

Drop: 0mm

 

Jag hittade skorna på en rea på nätet. Eftersom jag är väldigt nöjd med mina NB MT110RG köpte jag dessa i förhoppning om att det skulle bli en bra träningssko. Skostorleken stämde bra med mina MT110GR och skon passade riktigt bra när jag väl fick hem dem.

Minimus Zero v2 har fått en makeover med lite mer retrostuk, vilket jag gillar. Den ser snygg och snabb ut.

Lästen ventilerar bra och meshtyget är förhållandevis slitstartkt. I framkant är skon förstärkt för att skydda tår och skor mot slitaget i skogen. Tåboxen är ganska rymlig men skons ytterprofil svänger in för tidigt vid stortån (jag har en helt rak stortå). Detta resulterar i att min stortå hamnar halvvägs utanför sulan och skon kollapsar inåt i steget. Detta märks i uppförsbackar där tågreppet är avgörande.

Hälkappan är ganska styv och ger bra stöd och sitter fast bra runt hälen.

Sulan är grovt och ganska glest mönstrad. Dobbarna är tydligt koniska och smart fördelade över sulan. Detta gör att trots den grova mönstringen så släpper smuts och lera mycket bra. Jag upplever inte heller att dobbarna känns ”igenom” vid löpning på hårt underlag. Däremot hjälper de höga dobbarna till att skapa lite dämpning på hårt underlag. Greppet i terrängen är mycket bra. Det är som bäst på halvvåta leriga stigar där andra skor ofta har problem med greppet. Som sämst fungerar skon över blöta rötter och våta klipphällar. Allt däremellan funkar riktigt bra.

En stor nackdel med skon är innersulan som kommer med skon. Sulan suger åt sig vatten och gör att skon känns tung och blöt. Sulan ger ifrån sig ett ”squach” ljud varje steg när den blir blöt vilket är oerhört irriterande.

Även om skon kanske dränerar väldigt bra efter en vattenpassage eller vid regn så känns skon blöt och tung i och med den blöta sulan.

Dessutom är skon sydd av material som tar upp vatten bra, vilket leder till hög våtvikt.

 

Fördelar:

Snygg sko med bra grepp.

 

Nackdelar:

Innersulan suger åt sig vatten. Skon svänger in vid stortån.

 

Sammanfattning:

En snabb sko med bra grepp för torra till fuktiga stigar. Förhållandevis slitstark och kraftig till ganska låg vikt. Inte en sko för blöta förhållanden.

 

/Daniel