VVF Treksport

Utvärdering av

Vibram Fivefingers Treksport W

 

Vikt: 185 g per sko, stl 43

Drop: 0 mm

Denna review skrev jag till Fjällsport efter att jag köpt mina första terränglöparskod där 2011, vilket då alltså var just VFF Treksport;

Vid Första rundan var det Ca 4 grader och blött ute. Jag sprang en ganska kuperad bana med mycket stenar och rötter. Större delen av rundan går i lövskog. I och med den blöta väderleken blev banan mycket hal.  Stigarna var täckta av blöta och hala löv.

Skorna känns väldigt lätta på fötterna, man känner sig snabb och det tunna tyget mellan tårna släpper genom luft vilket ger extra energi åt barfota känslan. Jag tyckte detta var underbart.  Men detta kan kanske även vara det som kan uppfattas som negativt. Små stenar och pinnar kan fastna mellan tårna och man kanske måste stanna och pilla bort dem och om springer man i vatten eller lera blir det kallt och obehagligt mellan tårna (men har man sådana komfortproblem kanske man väljer en annan sko).

”Löpsteget” kom ganska naturligt när jag var ute och sprang men jag måste hela tiden tänka på hur jag springer. Man tvingas till ett något kortare löpsteg och i och med att skorna saknar dämpning så springer man naturligt på främre trampdynan. Jag kan tänka mig att det blir ännu viktigare att spring rätt om man skulle vilja springa på asfalt.

När jag började bli trött var det lätt att halka in i gammal löp teknik d.v.s. att jag satte i hälen först. Men man blir man snart påmind om att man har fel teknik. Det gör helt enkelt ont att landa med hälen på en sten eller rot.

Skorna är mycket bra i uppförsbackarna, man har otroligt bra grepp. Man tar och greppar med tårna. Uppför kommer Löpsteget automatiskt och känns lätt.

På planmark känns det som om jag har dåligt grepp i sidled vid tvära ”kurvor” eller snabba sidosteg. Men med underlag av blöta löv hade man nog behövt fotbollsskor eller liknande för att inte riskera att halka.

Bra grepp i nerförsbackar men det blir lätt hårda isättningar på hälarna. Är nerförsbacken brant är det svårt att hålla flytet uppe, det blir lätt stötigt. Men det handlar nog om teknik.

Mot slutat av första rundan har jag ordentligt ont i nedre delen av vaderna och jag får senare träningsvärk i just vaderna och fötterna.

 

Intryck efter andra rundan:

Vid andra rundan var det betydligt varmare ute, ca 18 grader. Jag sprang en lite snällare runda för att spara mina senor lite.

Det var torrt och varmt. Större delen av rundan var på grusväg. Men även en bit terränglöpning.

Det känns som om sulan gör sig bättre i den här temperaturen. Gummit är inte lika hårt och jag upplever att jag har bättre grepp på stenar (men nu är ju allt torrt).

Jag har lite sviter kvar i vaderna efter första rundan så jag går ut ganska lugnt. Det är mycket lättare att hitta rätt teknik och det börjar kännas naturligt att springa såhär.

Sulan är tillräckligt tjock för att skydda fötterna för stora lösa stenar på en grusväg, men jag tycker ändå att jag har bra kontakt med marken när jag springer. Man kan ta tag men tårna i t.ex. en rot om man ska hoppa över en vattenpöl. Det blir som en ny dimension i terränglöpningen. Man springer inte längre på marken utan det känns snarare som om man springer med marken.

Helt obeskrivligt är det att springa i klippig miljö i kustbandet. Hoppa mellan stenar och över skrevor och spurta uppför släta hällar. Jag kommer definitivt att fortsätta springa i mina VFF.

Helt klart är att man använder lite nya muskler i benen och fötterna. Det tar nog ett tag innan man kan springa lika långt som man kanske är van vid. Man får börja med korta pass om man inte ska gå sönder.

 

Jag har normalt storlek 42 och jag köpte även storlek 42 i dessa skor. Jag har ganska raka ”Pektår” som inte svänger in mot Långtån. Jag köpte även ett par 5.10 guide i storlek 42 samtidigt som passade mig perfekt (för storleks jämförelse).

När jag provade mina VFF i affären tänkte jag att de kanske var lite för små. Alla tår utom lilltån och ringtån låg nämligen emot i framkanten på skon. Men nu när jag gått och sprungit i skorna känns de väldigt bra i storleken. Dom skulle till och med kunna vara något mindre. När man springer i skorna vill man inte att foten ska halka runt i skon. Skon ska kännas som en del av foten (vilket den gör).

Jag är väldigt nöjd med mina VFF! Jag har använt mina skor en hel del och jag har inte fått några blåser eller rodnader någon stans. Det blir faktiskt obehagligt att ta på sig vanliga skor när man gått i sina FFV ett tag.

 

/Daniel