Kök

Lite funderingar och tips

Ska man vara ute springa långa perioder i naturen kan det vara skönt att ta med sig ett litet kök så man får i sig varm mat. Efter ett tag blir gel, bars och högenergikost riktigt jobbigt att få i sig. Då kan det kännas riktigt bra att äta lite varm mat. Det höjer moralen och ger en annan värme och energi i kroppen.

Ska jag vara ute och springa mer än en dag brukar ta med mig frystorkad mat. Det är förhållandevis gott (och lätt att välja eftersom allt smakar samma :) ) men framförallt lätt. Har man en lätt och lång sked (se bild 1) smutsar man dessutom inte ner köket eftersom man äter med skeden direkt ur påsen.

Men när man väljer vilket kök man ska ta med sig är det ett par saker man måste tänka på. Vilken höjd ska man befinna sig på? Vilken temperatur kommer det att vara? Hur länge ska jag vara borta? Hur kommer vädret att vara? I vilken miljö kommer jag att befinna mig? Hur viktig är vikten och hur viktig är komforten? Kan jag leva med 100g extra eller kan det vara nödvändigt att få fram varm mat/dryck snabbt?

 

Bild1.

Seat to Summit 12 gram

PRIMUS Eta Solo

Här nedan ser du bilder på mitt Primus Eta Solo. Köket är väldigt lätt att använda. Det tar inte lång tid från att man tar av sig ryggsäcken till att man fått ihop köket och hunnit värma nästan en liter vatten. Förutsatt att man har koll på utrustningen såklart. Köket går smidigt att packa i och med att alla delar, brännare och gasbehållare, får plats i kastrullen (Bild 3). Kastrullen rymmer 0,9L vilket räcker för att värma vatten till två portioner med frystorkad mat. Man behöver alltså bara ett kök på två och båda får äta samtidigt och man slipper balta med vatten i onödan. En portion frystorkad mat brukar kräva ca 0,35-0,45L.

Det sitter en integrerad tändare i köket, så man behöver inte ha en extra tändare eller tändstickor att fippla med. Kastrull brännare och gasbehållare sätts ihop till en enhet och i och med att kastrullen har ett värmeskydd kan man hålla i eller flytta runt på köket undertiden man värmer sitt vatten. Köket är dock ganska tungt, bara brännaren väger 164g. Utan gas väger köket 375gram. Med gas blir det ca 200gram tyngre. En gasbehållare som går ner i kastrullen innehåller ca 100gram gas.

Ett problem med köket som jag upptäckt är att man måste vara noga med var man ställer det. Köket blir ganska högt och instabilt när det är monterat. Det kan lätt vippa. Man måste dessutom hålla koll på när det börjar koka om man har mycket vätska i kastrullen. Annars börjar det rinna kokhett vatten över kanten på kastrullen, vilket leder till att det kan vara svårt att komma åt gasratten (bild 5) som sitter skyddad inne under kastrullen. Vilket leder till fippel fippel ajj vält. Det finns dock ett trebensstöd till gasbehållren att köpa om man inte är angelägen om vikten.

 

 

Bild 2.

Alla delar i ett Eta Solo...

TOAKS Dry Fuel Stove

Bild 3.

...får plats i kastrullen

Bild 4.

376gram utan gas, 338 utan värmeskyddet och gas.

 

Bild 5.

Gasjusteringen svår att nå när det kokar över.

 

Jag har även ett kök för solid fuel (meta tabletter). Detta kök blir väldigt lätt, litet och lättpackat. I och med att man inte har någon behållare (annat än en liten plastpåse) för bränslet sparar man 100gram redan där. Brännaren blir otroligt lätt, enkel och okomplicerad. Men ett extra vindskydd behövs (enligt mig). Systemet är väldigt känsligt för vind. Vill man få ut något av den lilla effekt köket har, så måste man hitta lä. Annars går det åt väldigt mycket bränsle och det tar en evig tid att värma sitt vatten, eller vad det nu är.

Lite av viktvinsten går förlorad i och med att man måste ta med sig någonting att tända bränslet med. Samma sak här. Det är väldigt viktigt att hitta lä och använda en tändare, inte tändstickor, när man ska tända sitt kök.

Effekten på ett torrbränslekök är betydligt lägre än ett gaskök så man får verkligen göra en avvägning när det är värt att spara in den extra vikten. Allt blir lite bökigare och tar lite längre tid. Dessutom luktar tabletterna ganska illa när man eldar dem tycker jag. Men den kanske viktigaste aspekten: "light is fast!".

Nedan hittar du en tabell (Tabell 1) där jag jämför mitt gaskök och mitt solid-fuelkök.

 

Bild 6.

Toaks solid fuel stove, Toaks titanium foil wind shield och solid fuel tabletter.

PRIMUS ExpressStove Ti

Bild 7.

Två bitar torrbränsle

Bild 8.

28gram för kök och vindskydd

Nu är jag även ägare av ett Primus ExpressStove Ti. Det är ett litet hopvikbart kök, eller kanske snarare en brännare, som får plats i fickan. De stora fördelarna med detta kök är kombinationen av hög effekt och storlek. Effekten är ca 50% högre än hos eta solo köket och är betydligt lättare, den väger bara hälften så mycket som eta solo brännaren. Men det blir såklart lite mer fipplande med utrustningen när allt inte sitter ihop som en enhet. Fördelen blir att man kan välja den storlek på kastrull och gasbehållare som passar turen bäst. Ska man laga "riktig mat" kan det ju dessutom vara bra att ha fler än en kastrull. Köket kommer utan vindskydd men ska klara av lite vind. Frågan är väl vad som händer med uppvärmningseffekten när det blåser...

Känslan i brännaren är genuin. Inga lösa rattliga delar. Gasvredet är precist och upplevs linjärt. Piezo tändaren känns solid. De tre kastrullstöden är i titan och kan upplevas som lite veka eftersom de är väldigt lätta. Men efter lite fingrande inser man att de gott och väl kommer fixa biffen, så att säga.

Har man en kastrull med värmeväxlare så kan man spara mycket gas genom att använda ExpressStove. Se effekt per gram gas i tabellen nedan.

 

 

Bild 9.

PRIMUS ExpressStove Ti med den tillhörande packpåsen.

Bild 10.

Bra fart och hög effekt.

Bild 11.

82gram för brännare utan packpåse.

Tabell 1.

Jämförelse av olika gaskök och bränsletablettkök

SETUP

FUEL

AMOUNT

TOT

g

H2O T start

°C

Room T

°C

H2O V

L

T to Boil

Sek

W

W/g fuel

Toaks Titanium dry fuel stove

Primus heat exchange pan w/lid

W/o heat cover

Esbit solid fuel 20x4g

 

Dryfuel

 

(2+1)pcs -2g

 

10

 

15

 

23

 

0,5

 

616

 

288,7

 

28,9

 

Primus Eta Solo gas fuel stove

Primus heat exchange pan w/lid

W/o heat cover

Primus Power Gas 4 season mix

 

Gas

 

188g start

182g finnish

 

6

 

15

 

23

0,5

 

165

 

1077,7

 

179,6

 

Primus ExpressStove Ti

Primus heat exchange pan w/lid

W/o heat cover

Primus Power Gas 4 season mix

Gas

172g start

168g finnish

4

15

 

23

0,5

117

1519,8

253,3