ULTIMATE DIRECTION SJ

Utvärdering av

ULTIMATE DIRECTION SJ Ultra Vest

 

 

 

Vikt: 334g (sizeMD utan flaskor och blåsa)

Jag har provat väldigt många olika vätskesystem. Olika västar och olika vätskebälten. Men det har alltid varit någonting som stört mig. Vätskebälten brukar skumpa och flaskor åker ur, dessutom föredrar jag att drickar ur slang. De olika västar jag provat har haft lustiga placeringar på flaskorna så de hamnar på revbenskanten eller så hamnar ryggsäcken för långt ner på ryggen så jag får skavsår i svanken. Eller så hamnar spännet på bröstet i konflikt med pulsbandet osv.

Men inte Ultimate direction SJ Ultra vest. Den sitter som formsydd på mig. Hela västen känns genuin och genomarbetad. Det är många små smarta detaljer som man klurar ut efter en tids användande. Trots att den är väldigt lätt är den välsydd och slitstark. Ryggsäckens grå material är stretch och i kombination med kompressions-banden kan man få säcken helt skumpfri oavsett om man har lite eller mycket packning med sig. Just kompressions-banden finns i dubbel uppsättning. Dels på utsidan och dels inne i säcken där de hjälper till att hålla en vätskeblåsa om man gillar att använda det. Hela systemet fungerar utmärkt med blåsa och jag justerar bara västen lite med banden på bröstet allt eftersom mängden vätska i blåsan inne i västen minskar.

Västen levereras med två flaskor som vardera rymmer 600ml och väger 80gram. Flaskorna har en speciell ventil, ”kicker valve”, som man gillar eller hatar. Jag gillar den för den är mjuk mot tänderna men föredrar ändå mjuka flaskor där man blir av med skvalpljudet. På västen sitter flaskorna placerade ganska högt upp på bröstet vilket är komfortmässigt otroligt bra. Enda nackdelen med det är att skvalpljudet blir tydligare när man har hårda flaskor som är halvfulla.

Västen har justeringsmöjligheter i sidan vilket jag tycker är väldigt bra. Då kan man köpa en väst som passar med vinterkläder och tighta till den lite när man ska ha den på sommaren.

Justeringarna på framsidan går att flytta steglöst i höjdled. Det finns gott om fickor på framsidan för gel, bars och dyligt. Det finns även fickor på sidorna (bakom dessa fickor sitter justeringsremmar för bröstkorgsstorlek) men dessa brukar jag inte använda. För att komma åt det som är i fickorna på sidorna krävs att jag tar av mig västen. Jag är inte tillräckligt rörlig i armarna helt enkelt. Dessutom ser man inte riktigt vad man gör om man försöker nå fickan vilket innebär att man kan tappa det man försöker nå. Har man sprungit några mil och försöker ta sig in i fickorna utan att ta av sig västen får man kramp i nackmusklerna. Men det är ett bra förvaringsfack där man kan placera saker man inte behöver under tiden man springer.

Jag brukar alltid behöva justera eller sy om saker jag köper. Men det enda jag ändrat på min SJ Ultra vest är att jag har sytt dit en extra kardborre på bandet som håller vätskeblåsan för att blåsan skulle komma lite högre upp, så nu är den perfekt.

/Daniel

 

Packningen jag hade med mig i västen under Hornindal Rundt, som referens. Med detta var västen relativt fullpackad.